Parterapi: Hvilken plade lytter du til for tiden?

Hvilken vinyl sætter du på, når du er alene. Hvilket nummer rører dig for tiden? Det er sådanne spørgsmål, vi tit glemmer at stille hinanden, når der går hverdag i den og kærligheden, og nætværet kommer bagerst i køen. I stedet  tager vi hinanden som en selvfølge og glemmer hinandens behov.

Ofte er på grund af hverdagens stress og travlhed med de mange forpligtelser og praktiske opgaver. Samtidig har vi travlt med at skulle vise udadtil, at vi har det perfekt. Men det sker på bekostning af vores kærlighedsrelation, som vi glemmer at lytte til. Parterapi handler om at lære at lytte bedre til hinanden. 

Vi glemmer kontakten til hinanden og står i stedet alene med vores “musiknummer” og savner at blive lyttet til. Og det gør os trist og ensomme i parforholdet.

For en parterapeut er det et kendt problem: Samarbejdet er størknet og blevet usmidigt og fastlåst. Dialogen bliver modvillig og vanskelig. Ofte skyldes det, at der mangler nærvær og intimitet i relationen og savnet efter opmærksomhed, anerkendelse og tryghed skaber en smerte, som så igen ender i bebrejdelser.

Når du ikke vil se og møde mig, der hvor jeg er, så kan jeg heller ikke anerkende og give dig opmærksomhed. Det ender som en ond skilsmisse og tanker omkring skilsmisse og begynder måske ovenikøbet at lede efter lejlighed bag partnerens ryg.

Parterapi kan sørge for, at I bliver lyttet til

Det gode er, at parterapi faktisk kan hjælpe med at I kan finde hinanden igen. Går I sammen om at ændre på jeres konfliktmønster, så har I mulighed for at genfinde opmærksomheden og anerkendelsen.

Der er meget helende og meningsfyldt at blive forstået, mødt og anerkendt i de behov og de længsler, vi kan mærke vi har holdt på så længe. Vi har måske ikke rigtig haft modet til at vise vores følelser, fordi de måske også handler om skuffelser og frustrationer, vi har overfor vores partner. Vi har ofte svært ved at såre vores partner.

Men her skal vi huske at alternativet er værre. Hvis vi får sat ord på de ting, som vi tumler alene med omkring vores parforhold, så evner vi også at række ud igen og mødes i ømhed og intimitet. På den måde kan relationen bygges op igen, hvor vi har et kærlighedsprog sammen. Ofte kommer behovet for psykisk og fysisk kontakt igen, og vi kan spejle vores partner, når vores partner har det samme behov.

Har I ladet parforholdet stå bagerst på jeres prioriteringsliste, og nærmest “glemt” at det stadig er der? Trænger I til at høre hinandens musiknumre, så kontakt en parterapeut, der kan hjælpe jer med at finde hinanden igen.

I er altid velkommen til at kontakte mig Jeg er uddannet parterapeut på EFT-instituttet.