Eksistentiel livskrise
Alle mennesker rammes af en eksistentiel livskrise på et tidspunkt i deres liv.
Man føler sig retningsløs og fortabt i tilværelsen, når man ikke har nogle reaktionsmåder at takle den livssituation, man måske pludseligt er sat i.
Hvad er en eksistentiel krise?
Eksistentiel krise er uløseligt forbundet med tilværelsens til tider barske grundvilkår og livets uundgåelige op- og nedture.
Man befinder sig i en livskrise, når man kommer i en situation, hvor vores tidligere indlærte reaktionsmønstre og livsstrategier føles utilstrækkelige.
Fælles for mange mennesker er, at de nye ændringer opleves som et svigt. Vi føler os svigtet af det, vi engang satte vores lid til, og det vi byggede vores liv op omkring.
Det kan nogen gange være en abstrakt følelse, som vi selv har svært ved at forstå. Og vi har svært ved at finde ud af, hvad vi skal stille op. Følelsen opleves ofte som irrationel og bliver svær at takle. Særligt når vores omgivelser ikke forstår, hvorfor vi oplever tingene, på den måde vi gør.
Midtvejskrise hos mænd
Mange af de mænd, jeg møder i de mandegrupper, jeg har haft æren af at facilitere, har været ramt af en eksistentiel livskrise.
De har tit en oplevelse af, at det liv de havde fået sat på skinner ganske uventet ryger af sporet.
Der kan være store uventede omvæltninger, som får meget voldsom virkning på os, og som gør vi mister troen på os selv, familie- og arbejdslivet eller samfundet.
En midtvejskrise kan slå benene væk under os.
Andre årsager kan være:
- Dødsfald
- Sygdom og alvorlig stress
- Degradering og fyring
- At stifte familie
- Økonomiske problemer
- Skilsmisse
Læs mere om psykoterapi København