Vandreture Nordsjælland

Jeg arrangerer løbende vandreture i Nordsjælland bl.a. i samarbejde med Esrum-Tisvildevejen. Temaerne for vandreturene kan skifte alt efter årstid og min egen nysgerrighed.

Jeg tager også imod forespørgsler.

Jeg er uddannet i naturterapi fra Vinatur og har over en årrække arbejdet med sundhedsfremme og mindfulness i naturen gennem facilitering af naturbaserede mandegrupper i Hovedstadsregionen og Aarhus. Desuden arrangerer jeg løbende mindfulness-ture i samarbejde med Esrum-Tisvildevejen.

Labyrintiske mørkevandringer

Jeg arrangerer labyrintiske mørkevandringer. Med Gå død i mørket og Lost in the Woods inddrager jeg litteratur og poesi, og vi prøver at nærmer os nogle af tilværelsens eksistentielle grundvilkår, som eksempelvis at miste retning i tilværelsen.

Det er en helt anden oplevelse at gå i skoven i tusmørket eller om natten. Vores syn er sat ud af kraft, og derfor er det vores andre sanser, der nu får plads. Vi lægger mærke, til hvordan skovbunden mærkes under vores støvler, og lydene i skoven er også anderledes.

Vi holder et break, når vi kommer ud til havet og laver bål med den mørke skov bag os, hvis det kan lade sig gøre for vejret.

Forfatter og journalist Majse Njor har skrevet en reportage om én af mine vandringer i Magasinet Psykologi:

“Det allerbedste der kan ske, hvis du siger farvel og giver op på det, der holder dig nede, er, at man står som et frit menneske. Alt for mange er bundet af noget, vi bilder os ind er nødvendigt”

Vandreture Nordsjælland

Litteraturvandringer

I samarbejde med foreningen Esrum-Tisvildevejen er jeg vært for en litteraturvandring omkring Tibirke Kirke eller Mårum Kirke. (Foto: Marianne Lomholdt)

En litteraturvandring er guidede fælleslæsninger i kirken kombineret med en vandretur i det smukke naturlandskab, begge kirker er placeret i.

Tema: Hver litteraturvandring har et tema.

Hvad er en guidet fælleslæsning?

En litteraturvandring består af en guidet fælleslæsning, som er en særlig måde at dele læseoplevelser med andre. At læse behøver langt fra at være noget, man gør alene.

Som læseguide læser jeg højt og undervejs i oplæsningen lægger jeg pauser ind, hvor vi i gruppen helt frit kan reflektere over teksten eller associere til andre tanker, som oplæsningen måske sætter i gang.

Jeg er erfaren vandreguide og uddannet i Litteraturhistorie.

Ingen forberedelse

Alle i gruppen ser teksten for første gang på samme tid, og på den måde bliver der mulighed for at dele al den umiddelbare undren og begejstring, der opstår, når man læser en tekst for første gang.

Deltagerne skal ikke læse eller forberede noget hjemmefra, men blot nyde, lytte, opleve og måske blive klogere. Jeg guider oplæsningen og har på forhånd udvalgt dagens litterære tekst til jer – typisk en novelle og måske et digt.

Litteraturvandring danner fællesskab

Når vi laver en fællesoplæsning, knytter vi bånd til hinanden, får nye perspektiver og en dybere forståelse af den litteratur, vi læser.

Og vi danner i særlig grad relationer, når vi deler erfaringer og livshistorier, som vi kan mærke kommer i spil, når vi oplever teksterne sammen.

Og den oplevelse tager vi så med ud på vandreturen.

Læs mere om guidet fælleslæsninger hos Læseforeningen

Hvor skal vi vandre?

Vi vandrer i Tisvilde Hegn hvis vi har fælleslæsningen i Tibirke Kirke og i Gribskov hvis vi har fælleslæsning i Mårum Kirke.

Begge er fantastiske naturområder i Kongernes Nordsjælland.

Vandreture Nordsjælland

Vandreture Nordsjælland

Mindful stillevandring

Denne type ture indleder jeg altid med en let meditationsøvelse, som hjælper os hen imod en åben og modtagelig opmærksomhed, som vi kan bringe med ud på vandreturen.

Vi sænker vi tempoet på stillevandringen og giver plads til at mærke efter, hvad der sker i os selv, når vi bevæger os ud i det varierede skovlandskab.

Som gruppe bliver vandreturen også en fælles rolig bearbejdning af det, vi møder.

Udsyn og overskud

Udsigtspunkter bringer nye perspektiver og fornyet overblik og overskuelighed. Forhindringer, der det ene øjeblik står i vejen og virker vigtige og betydningsfulde, kan pludselig fylde meget lidt, og i stedet ser vi nye veje og retninger. Det skaber ro og overskud og plads til nye muligheder. Utroskab

Forbundne kar

Skovlandskabet er en vej til at genforbinde os med naturen og lægge vores travle hverdag til side. Det kan være svært, for vi føler os meget forbundne med en masse ting omkring os: Mobiler, abonnementer, biler, digitale platforme, arbejde, osv.

Vi kan glemme, at det, vi allermest er forbundet med, er naturen. Vi er som forbundne kar. Det er befriende at blive påmindet og sætter andre ting i perspektiv.

Tidligere vandringer i Tisvilde Hegn og Asserbo Plantage. Læs mere

Vandreture Nordsjælland